דר גרנות – מומחה כף יד https://drgranoth.co.il Wed, 09 Apr 2025 04:57:24 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8 https://drgranoth.co.il/wp-content/uploads/2024/12/cropped-LOGO-WEB-1-150x150.png דר גרנות – מומחה כף יד https://drgranoth.co.il 32 32 תסמונת תעלה קרפלית – תסמינים, גורמים ואפשרויות טיפול https://drgranoth.co.il/carpal-tunnel-symptoms/ https://drgranoth.co.il/carpal-tunnel-symptoms/#respond Wed, 09 Apr 2025 04:51:30 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1706

תסמונת תעלה קרפלית – תסמינים, גורמים ואפשרויות טיפול

תסמונת תעלה קרפלית היא אחת הבעיות האורתופדיות הנפוצות ביותר, המשפיעה על איכות החיים של אנשים רבים ברחבי העולם. היא נוצרת כתוצאה מלחץ על העצב המדיאני שעובר בתוך התעלה הקרפלית בשורש כף היד. תסמינים שכיחים של תסמונת זו כוללים כאבים, תחושת נימול, חולשה וירידה בתחושת היד והאצבעות. חשוב להכיר את התסמינים והגורמים לתסמונת התעלה הקרפלית כדי להבטיח אבחון וטיפול בזמן.

תסמונת תעלה קרפלית

תסמונת תעלה קרפלית – מה נעבור במאמר?

במאמר זה נסקור את התסמינים העיקריים של תסמונת התעלה הקרפלית, נבחן את הגורמים המרכזיים להתפתחות התסמונת, ונדון באפשרויות הטיפול השונות שעשויות לשפר משמעותית את מצבם של הסובלים מהתסמונת ולמנוע החמרה נוספת.

תסמונת תעלה קרפלית – תסמינים נפוצים

התסמינים המרכזיים של תסמונת תעלה קרפלית הם תחושת נימול וכאב באזור כף היד, במיוחד באצבעות האגודל, האצבע והאמה. תחושות אלו מופיעות בעיקר בשעות הלילה או לאחר שימוש ממושך ביד. אנשים רבים הסובלים מתסמונת תעלה קרפלית מתארים גם חולשה ביד, שמובילה לעיתים לנפילות של חפצים קטנים כמו כוסות או כלי אוכל. חשוב להכיר תסמינים אלו בשלב מוקדם ככל האפשר, כדי להקל על הטיפול ולהימנע מסיבוכים עתידיים.

תסמונת תעלה קרפלית – גורמים וסיבות

תסמונת תעלה קרפלית

הגורמים העיקריים לתסמונת תעלה קרפלית כוללים פעילות חוזרת ונשנית של הידיים, במיוחד בקרב אנשים שעובדים עם כלים רוטטים כמו נגרים, שיפוצניקים וקבלנים. גם פציעות או שברים בשורש כף היד, במיוחד כאשר יש צורך בקיבוע ממושך, עלולים להוביל להתפתחות התסמונת. גורמים נוספים שיכולים לתרום להתפתחות תסמונת תעלה קרפלית הם גיל מבוגר, שינויים הורמונליים במהלך היריון, וסוכרת.

תסמונת תעלה קרפלית – אבחון מקצועי

אבחון תסמונת תעלה קרפלית נעשה בדרך כלל באמצעות בדיקה פיזית אצל רופא מומחה, בדיקות הולכה עצבית (EMG), ובמידת הצורך בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד או MRI. אבחון מוקדם של תסמונת תעלה קרפלית חיוני כדי להתחיל בטיפול מתאים שימנע החמרה ויפחית את הסיכון לפגיעה עצבית קבועה.

תסמונת תעלה קרפלית – אפשרויות טיפול לא ניתוחיות

אפשרויות הטיפול הראשוניות בתסמונת תעלה קרפלית כוללות טיפול שמרני כמו ריפוי בעיסוק, שימוש בסדים ייעודיים ותרגילי nerve gliding שמטרתם להרחיב את התעלה ולהקל על הלחץ בעצב. טיפולים אלו יעילים במיוחד בשלבים המוקדמים של התסמונת, ומסייעים במניעת הצורך בניתוח. בנוסף, ניתן להיעזר בטיפולים אנטי-דלקתיים וזריקות סטרואידים במקרים מסוימים להקלת הכאב.

תסמונת תעלה קרפלית – מתי נדרש ניתוח?

כאשר הטיפולים השמרניים אינם מסייעים או שהתסמונת נמצאת בשלב מתקדם, ניתוח עשוי להיות הפתרון המומלץ. קיימים סוגים שונים של ניתוחים לתסמונת תעלה קרפלית, החל מניתוח אנדוסקופי זעיר-פולשני ועד לניתוח פתוח מסורתי. מטרת הניתוח היא לשחרר את הלחץ על העצב ולאפשר שיקום תפקוד היד. ככל שהניתוח נעשה מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי להחלמה מלאה ומהירה.

לסיכום, תסמונת תעלה קרפלית היא מצב רפואי שכיח ובר טיפול. זיהוי מוקדם, אבחון מדויק והתאמת טיפול מתאים הם המפתח לשמירה על תפקוד מלא של היד ולמניעת סיבוכים ארוכי טווח.

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
https://drgranoth.co.il/carpal-tunnel-symptoms/feed/ 0
חתך עמוק באצבע והיא לא מתיישרת – אבחון מוקדם חשוב https://drgranoth.co.il/a-deep-cut-on-a-finger-that-wont-straighten-early-diagnosis-is-important/ Mon, 17 Feb 2025 09:51:47 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1098

חתך עמוק באצבע והיא לא מתיישרת – אבחון מוקדם חשוב

מהם הגידים המיישרים?

הגידים המיישרים הם כבלים חלקים המחברים את שרירי האמה עם עצמות כף היד ובעיקר עצמות האצבעות והאגודל. בבסיס האצבעות אל הגיד הארוך המגיע מהאמה מצטרפים גידים קטנים יותר משרירי כף היד ליצירת יריעה גידית בצד הגבי של האצבעות. היריעה הזו מתחלקת לרצועה מרכזית (central slip) המיישרת את הגליל האמצעי, ולשתי רצועות צידיות המתחברות אח"כ (terminal tendon) ומיישרות את הגליל המרוחק.
הגידים עוברים ממש מתחת לעור בצד הגבי של האצבעות וכף היד, ויכולים להפגע מכל חתך במקומות אלו. לעיתים הגידים יכולים להתלש מהעצם כתוצאה ממשיכה חזקה של האצבע.

מהם הסימנים לפגיעה בגידים מיישרים?

חתך בגב כף היד המלווה בחוסר יכולת ליישר את האצבע באופן חלקי או מלא, כאבים בעת ניסיון יישור של האצבע, ונטיה של האצבע לצנוח. צילומי רנטגן אינם מראים גידים, ויבוצעו בחשד לגוף זר או פגיעה בעצם.

מהו הטיפול בפגיעה גידית?

תיקון ניתוחי. גידים חתוכים אינם יכולים להחלים מעצמם, המתח בגיד גורם לשני קצוות הגיד להפרד – לעיתים עם פער של מספר סנטימטרים בינהם. ללא טיפול ניתוחי אין כל סיכוי לחזרה של תפקוד האצבע. הניתוח לרוב מבוצע תחת הרדמה כללית או אזורית, החתך המקורי מורחב על מנת למצוא ולזהות את קצוות הגיד הפגוע, והגיד נתפר. בגמר הניתוח היד מושמת בסד גבס כאשר שורש היד והאצבעות במנח המוריד מתח מהתיקון.

ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה

לאחר הניתוח, בכפוף למידת הפגיעה בגיד וחוזק התיקון שהתאפשר, ד"ר גרנות יפנה אותך למרפאת ריפוי בעיסוק, שם ניתן יהיה להמיר את סד הגבס לסד פלסטי.
תוכנית הטיפול תוכתב על ידי ד"ר גרנות על סמך ממצאי הניתוח – אותם יוכל לפרט בגמר הניתוח. מטרת ההפעלה הינה לייצר תנועה עדינה של הגיד על מנת למנוע הדבקות של הגיד לרקמות סביב, ומנגד למנוע קרע של התיקון. על פי רוב יש צורך בשימוש בסד למשך 6 שבועות, לאחריו חזרה הדרגתית לפעילות. עם זאת, הגיד לא חוזר לכח מלא אלא כעבור 3 חודשים מהתיקון, והתנועה יכולה להשתפר בהדרגה על פני חצי שנה מהניתוח.

סיבוכים

כשל של התיקון –
כשל של התיקון לרוב מתרחש בשלב המוקדם (כאשר הגיד הינו הכי חלש). המטופל/ת ירגיש/ה תחושה של קפיצה, לאחריה תנועת האצבע תחמיר בהשוואה לתנועה שכבר הושגה. במידה וקיימת תחושה שכזו יש לפנות בהקדם לביקורת, כיוון שהאפשרות לתיקון חוזר אובדת כעבור מספר ימים.

הדבקות של הגיד למעטפת –
כאשר הגיד נדבק למעטפת הוא אינו יכול להעביר את כוחות השריר לאצבע. ניתן יהיה להניע את האצבע עם הפעלת כח מבחוץ (תנועה פסיבית), אולם לא ניתן יהיה להניע את האצבע על סמך הגידים שלה (תנועה אקטיבית). על פי רוב עבודה נוספת במסגרת ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה עשויה לשפר את המצב. לעיתים יש צורך בניתוח נוסף לשחרור הדבקויות (טנוליזיס), אולם לרוב במצב שכזה לא תהיה חזרה לטווח מלא של האצבע.

במידה וקיים חשד / ידוע על פגיעה בגידים המיישרים – יש ליצור קשר בהקדם עם ד"ר גרנות, על מנת שניתן יהיה לבצע בדיקה ולהחליט באם יש צורך בהתערבות ניתוחית

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
מומחה כף יד | אצבעות עודפות או פולידקטילי https://drgranoth.co.il/hand-specialist-extra-fingers-or-polydactyly/ Mon, 17 Feb 2025 08:02:54 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1073

מומחה כף יד | אצבעות עודפות או פולידקטילי

מה הן אצבעות עודפות?

הליך יצירת הגף העליון כפי שאנחנו מכירים אותו, מתחיל ביום ה- 26 לאחר היווצרות העובר. תחילה נוצר ה- limb bud – אוסף תאים אשר בהמשך יתמיינו לזרוע, מרפק, אמה ויד.
במהלך 26 הימים הבאים נוצרים מכלול הרכיבים שיהוו את כל חלקי הגף העליון, וכך – 52 יום לאחר היצירה האצבעות כבר נפרדות לחלוטין. בשלב זה מתחילה היווצרות המפרקים. לעיתים, כתוצאה מגירוי עודף – נוצרות אצבעות נוספות.
את האצבעות העודפות מקובל לחלק קודם כל לפי מיקומן – בצד האגודל (אגודל עודף – פולידקטילי רדיאלי = פרהאקסיאלי), בצד הזרת (אצבע עודפת – פולידקטילי אולנרי = פוסטאקסיאלי), או במרכז היד (אצבע עודפת – פולדקטילי מרכזי)
ישנו רכיב גנטי משמעותי בהיווצרות אצבעות עודפות, וישנן משפחות בהן הילדים באופן קבוע נולדים עם 12 אצבעות ואף יותר.
לעיתים, ההופעה של אצבע עודפת יכולה להעיד על מוטציה חדשה, במקרים אלו עוד בתקופת ההריון יש מקום להשלים בירור בשאלה של אזורים אחרים היכולים להפגע.

אגודל עודף – Preaxial polydacyly

השם אגודל עודף אינו מדוייק, על פי רוב מדובר על התפצלות של האגודל המקורי לשני חלקים (או יותר) ולכן שם מדוייק יותר הינו אגודל מפוצל (Split thumb) – המעיד שהאגודלים שנוצרו קטנים יותר מזה המקורי שהתפצל.
התופעה של אגודל מפוצל יחסית שכיחה, ושניה בשכיחות שלה רק לאגודל הדק מולד. מרבית המקרים הינם אקראיים (ספורדיים) – ואינם קשורים לתופעה גנטית רחבה יותר.
את האגודל המפוצל מסווגים לפי קלסיפיקציית וואסל (Wassel) – אשר תיאר חלוקה על פי גובה הפיצול של האגודל.
במרבית המקרים – אגודל מפוצל דורש ניתוח לתיקונו, כאשר את הניתוח מתכננים לאחר גיל שנה על מנת לתת למח התינוק להבשיל לפני הליך ההרדמה הכללית הדרוש לניתוח.

אצבע עודפת – Postaxial polydactyly

אצבע עודפת יכולה להופיע גם אולנרית (בצד הזרת) וגם במרכז היד, אולם ההופעה במרכז היד יחסית נדירה.
הסיבה להופעת אצבע עודפת הינה הרבה פעמים גנטית – תורשה אוטוזומלית דומיננטית – כלומר במידה ולאחד ההורים יש את הגן לאצבע עודפת – לכל ילד יש סיכוי של 50% להופעת הגן הזה – ומכאן להופעת אצבע/ות עודפ/ת.
לעיתים אצבע עודפת יכולה להיות חלק מסינדרום ולכן יש מקום להשלים בירור עוד במהלך ההריון.
האצבע העודפת יכולה להיות אצבע במלואה, או שארייתית, והטיפול באצבע תלוי במידת החיבור שלה ליד. אצבעות קטנות לרוב מסירים מייד לאחר הלידה על ידי חסימה של בסיס האצבע עם קליפ או תפר, בעוד שאצבעות מפותחות ניתן להסיר בניתוח הנעשה לרוב לאחר גיל שנה על מנת לתת למח התינוק להתפתח טרם ההרדמה.

מה יש לבצע במקרים של אצבעות עודפות?

על פי רוב אצבעות עודפות מתגלות עוד בתקופת ההריון – בהמלך הסקירות. במידה והן אינן מתגלות בהריון, כמובן ניתן לראות אותן בעת הלידה.
לאחר גילוי אצבעות עודפות יש מקום להשלים בירור של מערכות נוספות המתפתחות באותו הגיל, בדיקות שמבוצעות במהלך הסקירה בהריון, או מייד לאחר הלידה על ידי רופא הילדים.
בעת השחרור מבית החולים לאחר הלידה לרוב תקבלו המלצה אודות בדיקות נוספות שמומלץ להשלים (אם יש צורך) כדוגמת US לבבי.
במידה והאצבע העודפת דורשת תיקון בניתוח, מומלץ לדחות הניתוח לאחר גיל שנה. על פי רוב יש לבצע בדיקה מלאה של היד לקראת גיל 9 חודשים כולל צילומי רנטגן לצורך קביעת תוכנית ניתוחית.

במידה ויש אצבע עודפת – יש ליצור קשר עם ד"ר גרנות על מנת לתאם פגישה לצורך תכנון המשך הטיפול

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
חוששים מפגיעה ברצועה? כירורג כף יד מומלץ לרגעים כאלו https://drgranoth.co.il/worried-about-ligament-damage-a-hand-surgeon-is-recommended-for-moments-like-these/ Mon, 17 Feb 2025 07:56:29 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1063

חוששים מפגיעה ברצועה? כירורג כף יד מומלץ לרגעים כאלו

מהי הרצועה האולנרית באגודל?

בדומה לכל המפרקים בגופינו, המפרק בין עצם המסרק הראשונה לבין הגליל המקורב באגודל (MPJ) מיוצב על ידי מספר גורמים – המבנה הגרמי של המפרק, הרצועות משני צידיו, השרירים והגידים העוברים ומפעילים אותו, והרקמה הרכה הסובבת אותו.
הרצועות המייצבות את המפרק נחלקות לרצועה אולנרית (UCL) הנמצא בצד האגודל הפונה לאצבעות האחרות, ורצועה רדיאלית (RCL) הנמצאת בצד הנגדי.
רצועות אלו אחראיות ליציבות צידית של האגודל – כלומר לעובדה שמפרק זה מסוגל להתכופף ולהתיישר – אולם אינו מסוגל לנוע לצדדים.
שלמות הרצועות הללו חיונית בתפקוד היומי שלנו – בכל פעם שאנו מחזיקים חפץ בין האגודל לבין אצבע אחרת (לדוגמה מפתח) פועלים כוחות על האגודל המנסים לגרום לה לזוז רדיאלית – והרצועה האולנרית היא זו המונעת את התזוזה הזו.

כיצד נפגעת הרצועה האולנרית באגודל?

מקובל לחלק את הפגיעות ברצועה זו לפגיעות אקוטיות – טראומטיות, לעומת פגיעות כרוניות – החלשות הדרגתית.

הפגיעות הטראומטיות נקראות אגודל סקי (Skier's thumb) ללא קשר למנגנון הפציעה, מכיוון שהפגיעה האופיינית בסקי היא הדוגמה הקלאסית לקרע הרצועה.
כאשר אנו נופלים בסקי על גבי מקל הסקי, עלול להיווצר מצב בו האגודל המושטת הצידה פוגעת בעוצמה בקרקע – והרצועה האולנרית נקרעת.
באותה המידה כמובן ניתן ליפול על היד ללא מקל סקי, או להפגע מכדור באגודל בעת משחק סופרטיבי. ברגע שהכח הפועל על האגודל גדול מכוחה של הרצועה – הרצועה תקרע.

הפגיעות הכרוניות נקראות Gamekeeper thumb – כאשר גם כאן התיאור הראשוני הוא הקלאסי
פעילות חוזרת על עצמה (רפטטיבית) של הפעלת כח מרובה על האגודל באחיזה כנגד האצבעות האחרות יכולה לגרום באופן הדרגתי למתיחה של הרצועה.
המתיחה מובילה בהמשך להדקקות של הרצועה וחולשה שלה, עד שלבסוף הרצועה עלולה להקרע.

מה הביטוי של קרע רצועה אולנרית?

לאחר שהרצועה נקרעה, בין אם בתמונה האקוטית ובין אם בכרונית, האגודל מאבד חלק מהיציבות שלו.
הביטוי הראשוני לרוב יהיה כאבים ונפיחות (שטף דם) באזור הקרע של הרצועה.
על פי רוב בשלב זה המטופל יפנה לטיפול – ולאחר צילומים (שעל פי רוב תקינים) תונח חבישה אלסטית / גבס על היד עם המלצה למנוחה.
במידה והרצועה לא מחלימה בצורה טובה, הנפיחות והכאבים אמנם ירדו בהדרגה – אולם חסר היציבות תשאר.
במצב זה – בכל פעם שננסה לאחוז בחפץ עם האגודל, תהיה נטיה של האגודל "לברוח" לכיוון רדיאלי – ויהיה קושי להחזיק בחפצים

מדוע הרצועה האולנרית בעייתית?

ברוב המקרים בהם נקרעת רצועה (ביד או באיבר אחר), במידה ונחזיר את האיבר למקומו ונקבע אותו (גבס) הרצועה תחלים חזרה למקומה.
במקרה של הרצועה האולנרית באגודל – באופן טבעי הרצועה נמצאת מתחת לאחיזה של שריר האדוקטור (Adductor).
כאשר הרצועה נקרעת, היא יכולה להשאר כולה מתחת לאדוקטור – ובמידה וזה המצב הרצועה צפויה להחלים לאחר תקופה בגבס.
עם זאת, במקרים מסויימים הכח שפעל על האגודל היה כה משמעותי, עד שהרצועה נשלפה מתחת לשריר. במצב זה גם כאשר נחזיר את האגודל למקומו – הרצועה תיוותר מעל השריר – ולכן לא תוכל להתחבר חזרה למקומה.
מצב זה – בו הרצועה נמצאת מעל השריר נקרא Stener lesion, וכפי שניתן להבין – במצב זה אין סיכוי להחלמה תקינה של הרצועה.

בתמונה הכרונית (Gamekeeper thumb) – הקרע ברצועה אינו קרע פשוט, אלא קרע כתוצאה מחולשה. במצב זה הרצועה אינה יכולה להחלים מעצמה.
במקרים אלו לרוב התמונה הראשונית תהיה פחות סוערת, כאשר שטף הדם יהיה מינימלי, וכך גם הנפיחות והכאבים.
כמובן יציבות האגודל לא תהיה תקינה גם במקרה זה.

מדוע חשובה בדיקה על ידי מומחה בכירורגיה של היד?

מטרת הבדיקה הראשונית היא ההחלטה האם הרצועה במקומה או שמה נשלפה ונמצאת מעל השריר.
ההחלטה מתבססת על מדדים קליניים אותם ניתן לבדוק במסגרת המרפאה, וכן ניתן להיעזר בבדיקות משלימות כדוגמת US ו- MRI על פי הצורך.
בהתאם לממצאים אלו יש לקבל החלטה האם הרצועה יכולה להחלים (ואז נדרש קיבוע על ידי גבס למשך תקופת ההחלמה) או הרצועה אינה במקומה – ואז נדרשת התערבות ניתוחית
במקרים הכרוניים של קרע רצועה – על פי רוב לא ניתן לתקן את הרצועה עצמה, ויש צורך בשחזור הרצועה עם שתל גיד עצמי

במידה וקיים חשד / ידוע על קרע רצועה אולנרית באגודל – יש ליצור קשר עם ד"ר גרנות על מנת לתאם פגישה לצורך החלטה בדבר טיפול שמרני / ניתוחי

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
כאבים באגודל ביד | סימן לשחיקה של מפרק בסיס האגודל (CMC1 Arthritis) https://drgranoth.co.il/thumb-pain-in-the-hand/ Mon, 17 Feb 2025 07:44:46 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1054

כאבים באגודל ביד | סימן לשחיקה של מפרק בסיס האגודל (CMC1 Arthritis)

מהי שחיקה של מפרק בסיס האגודל?

מפרק בסיס האגודל הינו מפרק בין עצם המסרק הראשונה (metacarpal – מטהקרפלית), לבין עצם הטרפזיום (trapezium – אחת העצמות הקרפליות הנמצאות בשורש היד), ונקרא בקיצור CMC.
באופן יחסי למפרקי CMC אחרים (בין עצמות המסרקשל האצבעות האחרות לעצמות קרפליות נוספות), רמת התנועתיות במפרק זה מאוד גבוהה. גם טווח התנועה, וגם העומס על המפרק גבוהים בצורה חריגה, ולכן מפרק זה הוא המפרק הנוטה להשחק בכף היד.
אצל מרבית האנשים מעבר לגיל 60 קיימת שחיקה בדרגה זו או אחרת של מפרק זה. אולם, בחלק מהאנשים ישנה שחיקה מוגברת של המפרק – אם זה כי קיימת פעילות מרובה של המפרק במסגרת העבודה / בית, ואם זה מסיבות גנטיות.
השחיקה של המפרק דומה לשחיקת כל מפרק אחר בגוף (כדוגמת שחיקה של מפרק הברך או מפרק הירך), והפגיעה היא בעיקר בסחוסים של בסיס המסרק ושל הטרפזיום.

מהם הסימנים לשחיקה של בסיס האגודל?

התלונות בתחילה לרוב אינן קבועות, ומופיעות רק בעת עומס על המפרק. בעת ניסיון לבצע אחיזת Pinch של האגודל כנגד האצבע השניה (לדוגמה בעת החזקת מפתח) מופעל לחץ על המפרק.
תחת עומס זה – יופיעו כאבים באזור המפרק שיוחמרו בעת ניסיון תנועה תחת לחץ.
תחת המשך פעילות עם האגודל השחיקה מפרקית לך ותחמיר, וצפויה התפתחות הדרגתית של כאבים עד כדי כאבים קבועים והמנעות מלאה משימוש באגודל.
מקובל לחלק את השחיקה על פי הממצאים בצילום רנטגן של המפרק לארבע דרגות, כאשר הדרגה הרביעית מייצגת מצב בו השחיקה כבר החלה גם במפרקים הסמוכים עקב העומסים הלא טבעיים.

מהם הטיפולים בשחיקה של מפרק בסיס האגודל?

לצערינו, עד היום לא נמצא דרך לגרום למפרק להתחדש, ולכן מרגע שהתחילה השחיקה של המפרק – דינו להמשיך ולהשחק.
המטרה בטיפול בשחיקה של בסיס האגודל הינה להאט עד כמה שניתן את שחיקת המפרק, ובמקביל להפחית את הכאבים ולשפר את תפקוד האגודל.
אחד הרכיבים החשובים בהפחתת השחיקה הינה הגבלה של תנועת המפרק. עם זאת – חשוב להקפיד להגביל רק את מפרק ה- CMC, ולא להגביל את כל תנועת האגודל. סדים ייעודיים ניתן לקנות או ניתן להתאים אישית במסגרת ריפוי בעיסוק.
שיפור הכאבים יכול להתבצע בתרופות משככות כאב, או בהזרקת סטרואידים מקומית אל תוך המפרק. הזרקות PRP למפרק זה לא הוכחו כיעילות.

מה התוצאות הצפויות של שחיקת בסיס האגודל?

למרות מיטב הטיפולים, הצפי הינו להתקדמות הדרגתית במידת השחיקה ובכאבים.
באופן הדרגתי המפרק מתנפח על ידי אוסטיאופיטים (שבבי עצם הנוצרת על ידי הגוף על מנת להפחית מגע), ככל שהשחיקה מתקדמת כך גוברים גם הכאבים – ומכאן ההמנעות של המטופל מהנעת המפרק.
עם הזמן המפרק מפסיק לתפקד לחלוטין ונותר בכפיפה, על מנת לשמר את יכולת האחיזה מפרק ה- Metacarpal-Phalangial הראשון (בין המסרק לגליל המקורב של האגודל) מתחיל לבצע יישור יתר ועל ידי כך מתחילה שחיקה של מפרק זה בנוסף.
הכאבים מובילים להמנעות מוחלטת משימוש באגודל ולקושי משמעותי בתפקוד היד.
על פי רוב בשלב שבו תפקוד היד נפגע, והאפשרויות השמרניות מוצו, יש מקום לשקול התערבות ניתוחית – בין אם זה ניתוח טרפזקטומיה, ובין אם זה ניתוח להחלפת המפרק למפרק מלאכותי.

במידה וקיים חשד / ידוע על שחיקה של בסיס האגודל – יש ליצור קשר עם ד"ר גרנות על מנת לתאם פגישה לצורך החלטה בדבר טיפול שמרני / ניתוחי

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
חתכים ביד – תקראו כאן שלא תפספסו חלילה פגיעה בגידים מכופפים https://drgranoth.co.il/cuts-in-the-hand/ Mon, 17 Feb 2025 07:30:34 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1041

חתכים ביד – תקראו כאן שלא תפספסו חלילה פגיעה בגידים מכופפים

מהם הגידים המכופפים?

הגידים המכופפים הם כבלים חלקים המחברים את שרירי האמה עם עצמות כף היד ובעיקר עם עצמות האצבעות והאגודל. ישנם שני גידים מכופפים לכל אצבע.
הגידים עוברים בתעלות בשורש היד, והם מכופפים את האצבעות באותו האופן שחוט הבלם באופניים עובד.
הגידים יכולים להפגע בכל חתך העובר בחלק הכפי של שורש היד וכף היד, בעיקר בכפלי אצבעות בהם הגידים צמודים לעור.
לעיתים הגידים יכולים להתלש מהעצם כתוצאה ממשיכה חזקה של האצבע.

מהם הסימנים לפגיעה בגידים מכופפים?

חתך בכף היד מלווה בחוסר יכולת לכופף את האצבע באופן חלקי או מלא. עלולה להיות בנוסף ירידה תחושתית כתוצאה מפגיעה בעצבים הנמצאים צמודים לגידים.
צילומי רנטגן אינם מראים גידים, ויבוצעו בחשד לגוף זר או פגיעה בעצם.

מהו הטיפול בפגיעה גידית?

תיקון ניתוחי. גידים חתוכים אינם יכולים להחלים מעצמם, המתח בגיד גורם לשני קצוות הגיד להפרד – לעיתים עם פער של מספר סנטימטרים בינהם. ללא טיפול ניתוחי אין כל סיכוי לחזרה של תפקוד האצבע. הניתוח לרוב מבוצע תחת הרדמה כללית או אזורית, החתך המקורי מורחב על מנת למצוא ולזהות את קצוות הגיד הפגוע, והגיד נתפר. בגמר הניתוח היד מושמת בסד גבס כאשר שורש היד והאצבעות במנח המוריד מתח מהתיקון.

ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה

לאחר הניתוח, בכפוף למידת הפגיעה בגיד וחוזק התיקון שהתאפשר, ד"ר גרנות יפנה אותך למרפאת ריפוי בעיסוק, שם ניתן יהיה להמיר את סד הגבס לסד פלסטי.
תוכנית הטיפול תוכתב על ידי ד"ר גרנות על סמך ממצאי הניתוח – אותם יוכל לפרט בגמר הניתוח. מטרת ההפעלה הינה לייצר תנועה עדינה של הגיד על מנת למנוע הדבקות של הגיד לרקמות סביב, ומנגד למנוע קרע של התיקון. על פי רוב יש צורך בשימוש בסד למשך 6 שבועות, לאחריו חזרה הדרגתית לפעילות. עם זאת, הגיד לא חוזר לכח מלא אלא כעבור 3 חודשים מהתיקון, והתנועה יכולה להשתפר בהדרגה על פני חצי שנה מהניתוח.

מה הן התוצאות הצפויות לאחר תיקון גידים מכופפים?

תיקון של גיד הנפגע בחתך "נקי" מסכין על פי רוב יניב אצבע מתפקדת, למרות שלא בהכרח יושג טווח מלא כפי שהיה טרם הפגיעה.
התוצאות לרוב פחות טובות במקרים בהם הפגיעה הראשונית היתה פגיעה מעיכה, במקרים בהם היה אובדן עור, או נזקים נוספים לעצמות ועצבים.

סיבוכים

כשל של התיקון.
כשל של התיקון לרוב מתרחש בשלב המוקדם (כאשר הגיד הינו הכי חלש). המטופל/ת ירגיש/ה תחושה של קפיצה, לאחריה תנועת האצבע תחמיר בהשוואה לתנועה שכבר הושגה. במידה וקיימת תחושה שכזו יש לפנות בהקדם לביקורת, כיוון שהאפשרות לתיקון חוזר אובדת כעבור מספר ימים.

הדבקות של הגיד למעטפת.
כאשר הגיד נדבק למעטפת הוא אינו יכול להעביר את כוחות השריר לאצבע. ניתן יהיה להניע את האצבע עם הפעלת כח מבחוץ (תנועה פסיבית), אולם לא ניתן יהיה לניע את האצבע על סמך הגידים שלה (תנועה אקטיבית). על פי רוב עבודה נוספת במסגרת ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה עשויה לשפר את המצב. לעיתים יש צורך בניתוח נוסף לשחרור הדבקויות (טנוליזיס), אולם לרוב במצב שכזה לא תהיה חזרה לטווח מלא של האצבע.

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
חתך באצבע – גם בחתך קטן עלולים לחתוך עצב באצבע – אבחון נכון ומהיר חשוב ביותר https://drgranoth.co.il/cut-on-the-finger-even-a-small-cut-can-cut-a-nerve-in-the-finger-correct-and-quick-diagnosis-is-extremely-important/ Mon, 17 Feb 2025 07:25:48 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1034

חתך באצבע – גם בחתך קטן עלולים לחתוך עצב באצבע – אבחון נכון ומהיר חשוב ביותר

מהם העצבים?

עצב הוא כמו כבל טלפון, המספק שירות למספר בתים שונים.
ישנה מעטפת חיצונית המגנה על מספר רב של כבלים קטנים (סיבי עצב) המגיעים לכל בית.
הכבלים הפנימיים הם אלו המעבירים את המידה מקצות האצבעות למוח ובחזרה. ההודעות המועברות למוח הן מידע על תחושה, כאב, חום, וההודעות המועברות מהמוח ליד הינן הוראות לשרירים.

מה קורה כאשר עצב נפגע?

ישנם שלושה סוגים של פגיעות עצביות:
1. כאשר העצב נחבל, ומפסיק לעבוד לתקופה קצרה. כל הכבלים הפנימיים (סיבי עצב) נשארים מחוברים. בפגיעה זו לרוב העצב מתאושש באופן מלא. הפגיעה נקראית נוירופרקסיה.
2. כאשר הכבלים הפנימיים (סיבי עצב) נפגעים, אולם המעטפת נשארת שלמה. סיבי העצב צפוים לחזור ולגדול אל תוך המעטפת.
3. כאשר העצב חתוך לחלוטין. כאן גם המעטפת וגם הכבלים הפנימיים חתוכים. פגיעה זו אינה יכולה להתאושש לבד, ויש צורך בהתערבות ניתוחית.
אם נחזור לדוגמת כבלי הטלפון – כאשר הכבלים הפנימיים (סיבי עצב) נפגעים, החלק בסיב הנמצא מעבר לנקודת הפגיעה (מהחתך עד לקצה האצבעות) מת ומשאיר מעטפת ריקה. הסיב הפנימי לפני אזור הפגיעה (מהחתך ועד לעמוד השדרה) נשאר חי. על מנת שהעצב יתאושש, סיבי העצב צריכים לגדול מחדש אל תוך השרוול שנשאר – מה שאפשרי רק במידה והמעטפת לא נפגעה / עברה תיקון. ההחלמה מפגיעה זו פחות צפויה, ותלויה ביכולת של העצבים עצמם להתאושש.
ד"ר גרנות יכול לתקן את המעטפת (השרוול) אך אינו יכול לתקן את סיבי העצב עצמם. אנחנו יודעים בוודאות שלא כל סיבי העצב יתאוששו, ויתכן שאלו שכן יתאוששו יתחברו לבית הלא נכון. המשמעות היא שיכולים לקבל "מספרים שגויים" לאחר התאוששות. המח ינסה להתמודד ולעשות לעצמו סדר במספרים החדשים, אבל לא יוכל לעשות זאת באופן מלא.
המשמעות היא שלאחר כל תיקון עצבי תמיד תהיה שארית של חסר תפקוד ופגיעה בתפקוד. ההתאוששות עצמה משתנה ממקרה למקרה, ותלויה בגיל. ככל שאנחנו מתבגרים כך ההתאוששות פחות טובה.

מהם הסימנים של פגיעה עצבית?

• אובדן או שינוי בתחושה
• אובדן כח שרירים שעלול להוביל לחולשה ביד או שלומיאליות
• כאב. יכול להשתנות בעוצמתו. הרבה פעמים קיימת רגישות מוגברת לקור, לעיתים מגע עדין בעור יכול להוביל לכאבים משמעותיים
• יובש בעור כתוצאה מתבנית הזעה פגועה
• בפגעה ממושכת נראה דלדול שרירים, הדקקות של האצבעות, אובדן כפלי עור מעל מפרקים

מהו הטיפול בפגיעה עצבית?

כאשר יש חתך מעל עצבים, וחשד לפגיעה עצבית, יש צורך בביצוע אקספלורציה – כלומר ניתוח במהלכו ד"ר גרנות בודק האם העצב נפגע כולו/בחלקו. אם אין חתך בעור מרבית הסיכויים שהגישה תהיה המתנה – לראות האם העצב מתאושש לבדו. במהלך הניתוח נדרשת הרחבה של החתך המקורי, על מנת לזהות את קצוות העצב הפגוע.
במידה והעצב חתוך בחלקו / במלואו, במהלך הניתוח ד"ר גרנות יתקן את מעטפת העצב עם תפרים זעירים (תחת הגדלת מיקרוסקופ / משקפי הגדלה מיוחדות). בגמר הניתוח היד לרוב מושמת בסד גבס במנח המוריד מתח מהתיקון.

מה התוצאה הצפויה לאחר תיקון עצבי?

התוצאות של תיקון עצבים תלויות בהרבה מאוד משתנים כפי שפורט קודם לכן. חשוב להבין כי ההתאוששות איטית מאוד (קצב גדילה מחדש של עצב הוא כ- 1מ"מ ליום), ויכולה לקחת חודשים. לאחר מכן תדרש ההתאוששות המוחית שפורטה. התוצאה הסופית יכולה להתברר רק לאחר שנתיים ואף יותר.
ד"ר גרנות יוכל בגמר הניתוח לפרט את הממצאים, ומכאן לשער את התוצאות הצפויות.

ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה

לאחר הניתוח, בכפוף למידת המתח על העצב, ד"ר גרנות יפנה אותך למרפאת ריפוי בעיסוק, שם ניתן יהיה להמיר את סד הגבס לסד פלסטי. תוכנית הטיפול תוכתב על ידי ד"ר גרנות על סמך ממצאי הניתוח.
על פי רוב יש צורך בשימוש בסד למשך 4 שבועות, לאחריו חזרה הדרגתית לפעילות.

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
שבר בוקסר (Boxer's fracture) – שבר ביד https://drgranoth.co.il/boxers-fracture/ Mon, 17 Feb 2025 07:11:07 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1022

שבר בוקסר (Boxer's fracture) – שבר ביד

מה זה שבר בוקסר?

שבר בוקסר (Boxer's fracture) הינו שבר של צוואר המסרק החמישי.
עצמות המסרק (Metacarpals) הינן העצמות הארוכות בכף היד, ומחברות את העצמות הקרפליות (Carpal bones – עצמות שורש כף היד) לעצמות הגלילים (Phalanges – עצמות האצבעות).
שברי מסרקים הינם שברים נפוצים, ויכולים להגרם במגוון מנגנונים – חבלה ישירה, כח סיבובי, מעיכה של היד ועוד.
במקרה של שבר בוקסר – כמו במקרים רבים אחרים באורתופדיה (כדוגמת מרפק טניס, מרפק גולף ואחרים) – השם מעיד על מהות הפגיעה, אך לא על הסיבה האמיתית, כלומר – שבר בוקסר מעיד על כך שמתן האגרוף נעשה על ידי אדם לא מיומן.

מהו המנגנון של שבר בוקסר?

באופן רגיל – בעת מתן אגרוף על ידי מתאגרף מיומן – עצם המסרק השלישית (3rd Metacarpal) מתיישרת עם שורש היד ועצמות האמה. הפגיעה עם עצם המסרק השלישית בחפץ מעבירה כח בכיוון אחד – לאורך הציר הארוך של העצם.
במנגנון זה – הכוחות פועלים לאורך ציר הכח המרכזי של העצם – כלומר בחלק הכי חזק שלה. כך – גם פגיעה בעוצמה גבוהה לא תגרום לשבר.
במקרה של שבר בוקסר – זווית הפגיעה של האגרוף בחפץ מוטעית – ובמקום לפגוע עם עצם המסרק השלישית והחזקה – המסרק הראשי שפוגע בחפץ הינו המסרק החמישי (המחובר לזרת) – החלש באופן יחסי.
בנוסף – מכיוון שהמסרק החמישי נמצא בקצה היד, זווית הפגיעה לרוב הינה מכיוון עליון לראש המסרק.
התוצר של שילוב הדברים גורם לכח רב להיות מופעל על ראש המסרק כלפי מטה, מה שמעביר את כל הכוחות לצוואר המסרק וגורם לשבר.
ראש המסרק "נופל" כלפי מטה מעוצמת המכה.
מנגנון זה הינו המנגנון הקלאסי הגורם לשבר – לרוב בעת מתן אגרוף לחץ קשה – כדוגמת ארון או קיר.
עם זאת, שבר זהה יכול להגרם בעת נפילה על גבי אגרוף, או חבלה מחפץ שנפל ישירות על המסרק החמישי.

מה הביטוי של שבר בוקסר?

על פי רוב רגע הפגיעה והשבר יהיה מלווה בכאב עז באזור צוואר המסרק החמישי (בסיס הזרת). מייד לאחר מכן תתחיל המטומה (שטף דם) מקומית מלווה בנפיחות.
פעמים רבות הכאב והנפיחות יתפסו כתוצאת החבלה, והמטופל כלל לא ידע כי שבר את היד. בניגוד לקלישאות – בהחלט יתכן להניע את האצבעות (כולל הזרת) למרות השבר.
במידה והמטופל יפנה לקבלת טיפול – אבחנת שבר בוקסר הינה קלה על פי צילום רנטגן המראה את צוואר המסרק שבור, ואת ראש המסרק לאחר ש"נפל" לתוך כף היד.
במידה ולא נפנה לטיפול – כאשר תרד הנפיחות, והכאבים יפחתו ניתן יהיה לשים לב כי ראש המסרק החמישי בעת סגירת אגרוף (knuckles) יהיה נמוך מיתר ראשי המסרקים

מהו הטיפול לשבר בוקסר?

לאחר אבחנת השבר בצילום – יש צורך לבדוק האם השבר זז או לא. על פי רוב קיימת תזוזה כתוצאה מהכוח שעבר דרך ראש המסרק.
במידה ואכן קיימת תזוזה של השבר – יש מקום לשחזור השבר למקומו. השחזור נעשה בטכניקת ג'אהאס (Jahss) – כלומר דחיקה של ראש המסרק כלפי מעלה על ידי הפעלה של כח על ראש הגליל המקורב של הזרת בעת סגירת אגרוף.
טכניקה זו נעשית במוקדי רפואה דחופה או מיון לאחר מתן משככי כאבים ו/או הרדמה מקומית לאזור השבר על מנת להפחית את הכאבים בעת השחזור.
לאחר שחזור השבר – יש מקום לקיבועו על ידי הנחת סד גבס – במטרה למנוע תזוזה משנית של השבר לאורך הזמן.
לעיתים – לא ניתן לשחזר את השבר למקומו, או שהשחזור אינו יציב – ומייד לאחר השחזור השבר זז שוב.
במצבים אלו – בהם השבר אינו יציב – יש מקום לשקול התערבות ניתוחית לצורך קיבוע השבר בעמדה טובה יותר.

האם בכל מקרה יש צורך בניתוח בשבר בוקסר?

במידה והשבר משוחזר לעמדה מקובלת – אין צורך בהתערבות ניתוחית, ניתן לקבע את השבר על ידי גבס, ולתת לשבר להחלים.
במידה והשבר לא שוחזר למקומו, או שהוא זז לאחר השחזור – יש צורך לבדוק עד כמה התזוזה משמעותית.
למרות שראש המסרק החמישי נמוך מהמסרקים האחרים – ישנם מצבים בהם הזווית בה הצוואר נמצא – אינה מחייבת כל התערבות.
יתכן והזווית מייצרת עיוות קוסמטי ביד, אולם כל עוד אין הפרעה תפקודית ביד – לא תהיה חובה להצע ניתוח.

במידה וקיים חשד / ידוע על שבר בוקסר – יש ליצור קשר עם ד"ר גרנות על מנת לתאם פגישה לצורך החלטה בדבר טיפול שמרני / ניתוחי

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
כאב ביד אחרי חבלה או נפילה – חוסר חיבור שבר עצם הסירה (סקאפואיד) – Non-union Scaphoid fracture https://drgranoth.co.il/hand-pain-after-an-injury-or-fall-non-union-scaphoid-fracture/ Mon, 17 Feb 2025 07:07:57 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=1013

כאב ביד אחרי חבלה או נפילה – חוסר חיבור שבר עצם הסירה (סקאפואיד) – Non-union Scaphoid fracture

מה זה חסר חיבור?

שברים בגופינו כמעט תמיד מתחברים. זוהי אקסיומה – עובדה שאין עליה עוררין.
הגוף שלנו יודע לגשר על פערים בעצם, לחבר רסיסים יחדיו, ולבנות מחדש את המבנה ההרוס שנותר לאחר השבר.
ככל שאני צעירים יותר – כך יכולת הגוף להתמודד עם הטראומה גדולה יותר, וככל שמזדקנים – כך יכולת הגוף להחלים פוחתת. חשוב לציין מנגד – שעל מנת לשבור את העצם של אדם צעיר – נדרשת הרבה יותר אנרגיה – מה שאומר יותר ריסוק, יותר פגיעות נלוות, ולרוב יותר השלכות עתידיות.
בסופו של דבר – על מנת ששבר יתחבר דרושים מספר גורמים – יכולת ההחלמה של האדם עצמו, יכולת ההחלמה של השבר ממנו הוא סובל, וגורמים היכולים להפריע להחלמה כדוגמת זיהום.
על מנת לתת את הסיכוי הטוב ביותר לשבר להחלים (מבלי קשר למחלות הרקע ולגיל המטופל) – חשוב לשמור על השבר יציב (גבס או קיבוע אחר), להמנע מעישון, למנוע זיהום בעצם (אוסטיאומיאליטיס), להקפיד על תזונה מתאימה, ולתת לגוף לעשות את שלו.
למרות כל אלו – ישנם שברים המועדים לפורענות. בעוד שמרבית השברים מתחברים – ישנם אזורים מסויימים בהם שברים נוטים דווקא שלא להתחבר.

למה עצם הסירה (סקאפואיד) לא מתחברת?

עצם הסירה (סקאפואיד – Scaphoid) הינה אחת מעצמות שורש כף היד – העצמות הקרפליות.
שורש היד שלנו מורכב ממספר רב של עצמות – ובינהן משטחים מפרקיים. זו הסיבה ששורש היד מאפשר לנו טווחי תנועה כה משמעותיים (כפיפה, יישור, הטיות לכיוון הזרת או האגודל, סיבוב היד ועוד).
אחת מאותן העצמות – וניתן אולי לומר אחת החשובות מתוכן – היא עצם הסירה.
עצם הסירה מהווה חיבור בין השורה הקרפלית הראשונה (סקאפואיד, לונייט, טריקווטרום, פיסיפורם), לבין השורה הקרפלית השניה (טרפזיום, טרפזואיד, קפיטייט והמייט). המגע שלה עם מכלול העצמות שסביב הינו חשוב למרבית תנועות היד שלנו.
המשמעות הישירה היא שמתוך כל שטח הפנים של עצם הסירה – קרוב ל- 80% הינו משטח סחוסי – הבא במגע עם עצמות אחרות. רק 20% מתוך עצם הסירה הוא עצם רגילה – ורק באזורים אלו יכולים להכנס כלי דם.
צירוף כל הדרישות הללו – גורם לכך שעצם הסירה מקבלת אספקת דם מיוחדת – אספקת דם רטרוגרדית. העורקים מתקדמים מהלב לכיוון האצבעות – עוברים מעל עצם הסירה ונכנסים אליה רק בחלקה הדיסטלי (המרוחק – הקרוב יותר לאצבעות). לאחר שנכנסו לתוך העצם – הם מסתובבים מאה ושמונים מעלות – ומספקים דם לחלקה המקורב. אספקת דם מיוחדת זו נקראית אספקת דם רטרוגראדית.
כאשר שבר מתרחש בעצם הסירה – בחלקה האמצעי (מותן עצם הסירה – Scaphoid waist), או בחלקה המקורב (פול מקורב – Proximal pole), הרי שהחלק המקורב ביותר של העצם מתנתק מאספקת הדם שלו.
מכיוון שעל מנת ששבר יחלים – יש צורך באספקת דם – הרי שסיכויי חסר החיבור מזנקים במצבים אלו.
מקובל לחלק את העצם על פי אזור השבר וסיכויי חסר החיבור – פול מרוחק – 95% איחוי, מותן עצם הסירה – 70% איחוי, פול מקורב (בדגש על חלקו הפרוקסימלי ביותר) – 5% איחוי.
נוסף לכל הצרות הללו – מכיוון שמדובר על עצם קטנה (יחסית) – הרבה פעמים בעת ביצוע צילום רנטגן רגיל עלולים שלא לראות את השבר בה. כך קורה שזו גם העצם שבה הכי נפוץ לגלות שבר באיחור. מכיוון שחסר קיבוע מוביל לחסר חיבור – הרי שעצם זו נוטה במיוחד לחסר חיבור.

האם אפשר "לעזור" לעצם להתחבר?

כמו שכבר ראינו – על מנת שעצם תתחבר – יש צורך בקיבוע שלה. רצוי קיבוע יציב, וקיימת חשיבות שלא תחול תזוזה בשבר לאחר שהתחיל להחלים.
במידה והשבר התגלה מאוחר (ארבעה שבועות לאחר החבלה) הסיכוי שקיבוע בגבס יאפשר איחוי יחסית נמוך. על פני ארבעת השבועות הללו שולי העצם השתפשפו זה בזה – וכתוצאה מכך גם שולי העצם "נאכלו" וגם החלה להיווצר רקמה על מנת להפריד בין העצמות המשתפשפות.
גם אם נקבע בשלב זה את היד בגבס – ובאופן יחסי נפחית את התנועה בין חלקי השבר – עדיין הרקמה שכבר נוצרה תפריד בין חלקי השבר ותקטין משמעתית את הסיכוי לאיחוי.
במידה ואנו מזהים רק עתה את השבר – יש מקום להתערבות ניתוחית – שחזור השבר למקומו וקיבוע על ידי בורג קומפרסיה – בורג המייצר דחיסה של שני חלקי השבר זה לזה.
על ידי הצמדת שני חלקי השבר זה לזה אנו מגדילים את הסיכוי שהשבר יחלים מעצמו.

אבל לפעמים – לא רק הרקמה מפריעה – אלא גם החוסר באספקת דם

האם אפשר לשפר את אספקת הדם לשבר?

על מנת לספק יותר דם לאזור השבר, ניתן להשתמש בטכניקות מיקרוכירורגיות.
הרעיון הוא לקחת עצם – אשר לה יש אספקת דם טובה – ולהביא אותה לאזור השבר, הסובל מאספקת דם לקויה.
לגבי עצם הסירה – ישנן שתי אפשרויות גדולות – האחת – שתל מקומי, השניה – שתל מרוחק.
השתל המקומי לרוב הינו לקחת אזור מתוך עצם הרדיוס (עצם האמה המהווה את החלק התומך העיקרי לעצמות כף היד), אשר מקבל אספקת דם טובה, לנייד את פיסת העצם הזו עם העורק המזין שלה אל אזור השבר, ולקבעה באזור השבר. לאורך השנים נמצאו מספר נקודות (ועורקים מזינים) אפשריים לביצוע הפעולה, כאשר הקלאסי ביותר הינו מתוך הרדיוס הצידי – המסופק על ידי עורק הנקרא 1-2ICSRA – העורק העובר בין מדור ראשון לשני, ונמצא מעל הרטינקולום. עם זאת – כתלות במיקום השבר ואופיו ישנן עוד מספר אפשרויות לקציר עצם ועורק מספק.
גם לאפשרות של שתל מרוחק ישנן מספר אפשרויות, כאשר לאחרונה המקובלת ביותר הינה לקחת שתל מתוך הברך – המבוסס על אחד העורקים המספקים את העצם. היתרון בשתל זה הוא שניתן לקחת אותו כ- osteo-periosteal, מה שמאפשר כיסוי של עצם הסירה על ידי רקמה דמויית סחוס. מנגד – ניתוח זה הינו מורכב בצורה משמעותית, וכולל חיתוך של העורק המספק בגובה הברך, וביצוע חיבור מחדש של העורק הזה לעורק הרדיאלי הנמצא ביד (אנסטומוזה).

מה הן התוצאות הצפויות לאחר טיפול בחוסר חיבור של עצם הסירה?

העובדה שהשבר לא התחבר ראשונית – מעידה על מהות הבעיה.
גם לאחר התערבות – סיכוי החיבור אינם מאה אחוז, ותמיד קיים חשש כי גם לאחר התערבות ניתוחית (כולל התערבות מיקרוכירורגית) עדיין לא יווצר החיבור הצפוי.
המטרה בניתוחים תמיד הינה לאזן בין הרצון להגדיל את סיכויי החיבור – אל מול הפגיעה שתיווצר בעת הניתוח.
למרות כל זאת, בטיפול נכון, ניתן להגיע לחיבור במרבית מקרי שברי עצם הסירה, החשיבות הינה בזיהוי נכון של הבעיה, וטיפול מתאים – בהתאם לגורם שמנע את החיבור הראשוני.

במידה וקיים חשד / ידוע על חסר חיבור שבר עצם הסירה – יש ליצור קשר עם ד"ר גרנות על מנת לתאם פגישה לצורך החלטה בדבר טיפול שמרני / ניתוחי

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>
שבר ביד מסוג דיסטל רדיוס (Distal Radius Fracture) https://drgranoth.co.il/distal-radius-fracture/ Wed, 12 Feb 2025 11:56:06 +0000 https://drgranoth.co.il/?p=963

שבר ביד מסוג דיסטל רדיוס (Distal Radius Fracture)

מהו שבר?

שבר יכול להתרחש בכל עצם בגוף, ומעבר לציון שם העצם השבורה, נהוג לתאר את השבר.
שבר יכול להיות פשוט במידה והוא מורכב משני חלקים, או מורכב (מרוסק) במידה וישנם יותר חלקים. שבר סגור במידה ולא היתה פגיעה בשלמות העור או פתוח במידה וקיימת פציעה של העור מעל אזור השבר.
שבר יכול להיות מסובך יותר על ידי מעורבות של מפרק סמוך בשבר (שבר תוך מפרקי).
לעיתים השבר הינו חלק מתמונה מורכבת יותר הכוללת בנוסף פגיעה ברקמה רכה, גידים, עצבים או כלי דם.

מהם הסימנים של שבר?

• סיפור של חבלה ליד (נפילה / מכה)
• כאבים
• נפיחות, שטפי דם
• אובדן תנועה
• יכול להיות מלווה בנימול או זרמים ביד
• יכולה להיות דפורמציה (עיוות) ברורה ביד

מהו הטיפול בשבר רדיוס מרוחק?

מטרת הטיפול בכל שבר הינה להחזיר את השבר לעמדה מקובלת, ולקבעו על מנת שהגוף יוכל להחלים בעמדה זו. הטיפול הראשוני במיון על פי רוב יהיה ניסיון שחזור של השבר תחת הרדמה מקומית / אזורית, וקיבועו בגבס. במידה והשחזור אינו מספק, או מורכבות השבר הבסיסית אינה מאפשרת שחזור כלל – קיימת אפשרות לשחזור השבר בניתוח. למידע נוסף אודות טיפול ניתוחי – הקש כאן.
לאחר השחזור ובהנחה שעמדת השבר מקובלת, המשך המעקב אחר עמדת השבר והטיפול בו יתבצע במסגרת המרפאה על סמך צילומי רנטגן.
מטרת הטיפול בגבס הינה לקבע את היד והמפרקים הסמוכים לשבר – על מנת להחזיק את השבר במקומו עד שיתאחה – לרוב למשך 5-6 שבועות.
ישנם סוגים שונים של גבס, החל מגבס POP (Plaster of Paris) – הגבס הסטנדרטי, דרך גבסים פלסטיים כדוגמת MagiCast – אותו ניתן להרטיב ואף לרחוץ איתו בים / בריכה, ועד סדים ייעודיים כדוגמת Woodcast העשויים שילוב פולימרי-עץ ומטרתם הגברת הנוחות לתקופת השימוש (אינם רחיצים).

בעת ביקורת מרפאתו של ד"ר גרנות ניתן לבחור את הגבס המתאים למצבו ודרישותיו של המטופל, כל זאת תוך הקפדה על שימור עמדת השבר לצורך השגת איחוי מיטבי.

מה התוצאה הצפויה לאחר קיבוע בגבס של שבר רדיוס מרוחק?

התוצאות של שבר רדיוס מרוחק תלויות בהרבה משתנים – ובינהם איכות העצם (אוסטיאופורוזיס לדוגמה), גיל המטופל (יכולת ההחלמה), מידת הריסוק של השבר, מידת המעורבות המפרקית של השבר. המטרה היא לנסות ולשחזר את תפקוד היד למצבה לפני הניתוח, אולם בדרך כלל ישנו אובדן מסויים של טווח תנועה. ההפרעה בטווח התנועה על פי רוב אינה מפריעה לתפקוד יום-יומי.
בעת ביקורת המרפאה יוכל ד"ר גרנות לפרט אודות המרכיבים הפרטניים של השבר ממנו סובל המטופל/ת, וההשלכות הצפויות לאחר החלמתו.

ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה והפעלה עצמית של היד

גם בזמן שהיד מקובעת בגבס, ותנועות שורש היד מוגבלות כמובן – ישנה חשיבות קריטית להפעלה של אצבעות היד, ומפרקים נוספים שאינם מקובעים כדוגמת המרפק והכתף.
מייד לאחר השבר והגיבוס ניתן להתחיל הפעלה עצמית של היד והאצבעות – כאשר האצבעות צריכות להגיע לטווח מלא (גם אם יש כאבים). התרגילים המופיעים כאן הינם תרגילים להשבת גמישות האצבעות – ויש להתחילם מיידית.
לאחר הביקורת הראשונה ד"ר גרנות ייתן הנחיות פרטניות על פי ממצאי הצילום ומצב המטופל/ת, ובהן הנחיות לריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה לגבי ההפעלה המותרת על פי הצורך.
לאחר הסרת הגבס (5-6 שבועות מיום השבר) בכפוף לצילום ביקורת, ניתן יהיה להתחיל הפעלה של שורש היד במסגרת פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק.
בעת הסרת הגבס אנו מצפי םלמצוא רגישות מועטה באזור השבר, אולם כאבים בעת הפעלה של המפרקים. לאורך תקופת הגיבוס מפרקי היד התקשחו – וכעת יש צורך להתחיל להפעילם מחדש. דבר זה הינו חלק מהליך ההחלמה, וצפוי להשתפר יחסית בזריזות.
על פי רוב, בתחילה ההפעלה תהיה עדינה – אקטיבית ואקטיבית נעזרת, כאשר בהדרגה ובכפוף להשגחת ד"ר גרנות תתווסף הפעלה משמעותית יותר – כולל פסיבית וכנגד התנגדות גוברת, כאשר לאחר 8 שבועות (בכפוף לביקורת ד"ר גרנות עם צילומים עדכניים) לרוב ניתן להתחיל להפעיל עומסים על היד לחיזוקה.
לאחר 3 חודשים מותרת חזרה לפעילות מלאה, כאשר לעיתים יש צורך בהמשך פיזיותרפיה / ריפוי בעיסוק לצורך המשך שיפור טווחי התנועה.
החלמה מלאה צפויה לאחר שנה מהשבר.

במידה וקיים חשד / ידוע על שבר רדיוס מרוחק – יש ליצור קשר בהקדם עם ד"ר גרנות, על מנת שניתן יהיה לבצע בדיקה ולהחליט באם יש צורך בהתערבות ניתוחית

לקביעת תור השאר פרטים כאן

]]>